Diagnose delen met de collega's?
Volgens de privacywetgeving heb je toestemming nodig van je werknemer om de diagnose te delen met de collega's. Maar misschien wil je werknemer de collega's liever zelf informeren?
Melding van ziekte
"Dat gaat vooral in samenspraak met de persoon zelf."
"Ja, daar wordt over gesproken. Wat ik niet de geprefereerde manier vind. Het 'roddelcircuit' wil je eigenlijk niet hebben. Je wilt dat gewoon open communiceren."
Expliciet vragen aan werknemer
Vraag je werknemer expliciet wat je mag delen met de collega's. Zij zijn vaak al op de hoogte door de familiale, gemeenschappelijke sfeer. Collega's kennen elkaar goed en zijn van nature betrokken. Toch is het noodzakelijk om dit vooraf te bespreken met de zieke werknemer. Want de band kan het enerzijds 'gemakkelijk' en anderzijds 'moeilijk' maken. Mocht je werknemer niets willen delen, bedenk dan samen wat je de collega's gaat vertellen om mogelijke roddels te voorkomen. Want ze gaan de zieke werknemer missen.
Uitleg geven aan collega's?
- Je kunt ervoor kiezen om je te verdiepen in de effecten van een behandeling tegen kanker, maar dat is in dit prille stadium nog niet nodig.
- Werknemers kunnen na hun terugkeer bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen of problemen met tillen.
- Maar dat geldt zeker niet voor iedereen!
Gerelateerde tips
Begeleiding nodig?
Wil je begeleiding hierbij? Dat kan via:
- Je eigen preventiedienst.
- Je sociaal secretariaat.
- Gespecialiseerde consultancy.
Sinds april 2019 is er ook een nieuwe overheidssite met tips over re-integratie: https://www.weeraandeslag.be/werkgever/hulp-bij-de-re-integratie
Mocht je meer concrete ondersteuning willen - ook voor je werknemer - dan kun je bij alle GOB's (Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en bemiddeling) en de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) terecht: https://overheid.vlaanderen.be/personeel/rekrutering-en-selectie/jobcoaching
Soorten steun
Je kunt je werknemer op verschillende manieren ondersteunen:
- Emotioneel
- Praktisch
- Financieel
Instanties informeren
Is het zinvol zijn om je Arbeidsarts in te lichten? Ja, in principe ben je dat verplicht als je werknemer meer dan 4 weken afwezig is. Laat ook je Sociaal Secretariaat al iets weten en vraag meteen naar de actuele re-integratieregels en het wettelijk kader daarrond. De tips op deze site informeren je over de huidige en meer globale regels
(voorjaar 2019).
Begrip tonen en contact houden
Vraag wat je werknemer nu nodig heeft van je. Bespreek ook hoe jullie contact willen houden.