Diagnose delen met de collega's?

Werknemer
Werkgever
Collega's

Volgens de privacywetgeving heb je toestemming nodig van je werknemer om de diagnose te delen met de collega's. Maar misschien wil je werknemer de collega's liever zelf informeren?

Melding van ziekte

Er werd een tip toegevoegd aan jouw overzicht. Er werd een tip verwijderd uit jouw overzicht.
Wat delen met de collega's

"Dat gaat vooral in samenspraak met de persoon zelf."

"Ja, daar wordt over gesproken. Wat ik niet de geprefereerde manier vind. Het 'roddelcircuit' wil je eigenlijk niet hebben. Je wilt dat gewoon open communiceren."

Eigenaar Callcenter | Leverancier Wijnmakers

Expliciet vragen aan werknemer

Vraag je werknemer expliciet wat je mag delen met de collega's. Zij zijn vaak al op de hoogte door de familiale, gemeenschappelijke sfeer. Collega's kennen elkaar goed en zijn van nature betrokken. Toch is het noodzakelijk om dit vooraf te bespreken met de zieke werknemer. Want de band kan het enerzijds 'gemakkelijk' en anderzijds 'moeilijk' maken. Mocht je werknemer niets willen delen, bedenk dan samen wat je de collega's gaat vertellen om mogelijke roddels te voorkomen. Want ze gaan de zieke werknemer missen.

Uitleg geven aan collega's?

  • Je kunt ervoor kiezen om je te verdiepen in de effecten van een behandeling tegen kanker, maar dat is in dit prille stadium nog niet nodig.
  • Werknemers kunnen na hun terugkeer bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen of problemen met tillen.
  • Maar dat geldt zeker niet voor iedereen!