Organisatie
Voor je organisatie is het belangrijk dat je weet hebt van de gevolgen bij afwezigheid en vervanging van je zieke collega. Ook wil je weten hoe je de terugkeer voorbereidt en wanneer je een re-integratieplan moet opstellen. Je Sociaal Secretariaat kan je helpen bij het berekenen van tewerkstellingsopties. Lees hier de tips die (ook) met je organisatie te maken hebben.
Invulling taken van je zieke werknemer
Als er iemand uitvalt, staat er niet meteen een vervanger klaar in een KMO. Bespreek, als het mogelijk is en de werknemer wil, samen met de werknemer en de collega's hoe je zijn/haar taken kan opvangen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Wat zijn de opties? Laat de werknemer en de collega's meedenken.
Begrip tonen en contact houden
Vraag wat je werknemer nu nodig heeft van je. Bespreek ook hoe jullie contact willen houden.
Instanties informeren
Is het zinvol zijn om je Arbeidsarts in te lichten? Ja, in principe ben je dat verplicht als je werknemer meer dan 4 weken afwezig is. Laat ook je Sociaal Secretariaat al iets weten en vraag meteen naar de actuele re-integratieregels en het wettelijk kader daarrond. De tips op deze site informeren je over de huidige en meer globale regels
(voorjaar 2019).
Bezorgdheden
Als je werknemer afwezig is, spelen er heel wat bezorgdheden.
Wat bespreken als je collega afwezig is?
Wie belt en wanneer? Wie gaat op bezoek en wanneer? Jij, de direct leidinggevende? Collega's? Gaat het alleen om een ziekenbezoek, of wil je het ook over het werk hebben? Maak dat vooraf duidelijk.
Voorbereiden op terugkeer
Het blijft een uitdaging om de terugkeer van je werknemer goed te regelen. Lees hier hoe je een aanvang maakt. De re-integratie aanpak voorziet in een informele en formele weg. Progressieve werkhervatting (toegelaten arbeid) kan via beide sporen. Hiervoor heeft je werknemer wel toestemming van de adviserend arts nodig.
Wil je meteen al concrete hulp hierbij, vraag dan je eigen preventiedienst, je sociaal secretariaat of regel gespecialiseerde consultancy.
Nodig je werknemer uit voor een gesprek
Geef aan dat je de terugkeer samen wilt voorbereiden en de opties wilt bespreken. Probeer jullie wensen en verwachtingen bespreekbaar te maken. Soms blijft het moeilijk om aan alle verwachtingen tegemoet te komen. Komen jullie er niet uit, schakel dan expertise in van je preventiedienst, de arbeidsarts of gespecialiseerde consultancy.
Soorten arbeidsovereenkomsten
Er zijn verschillende soorten arbeidsovereenkomsten met verschillende regels, afhankelijk van:
- Het statuut van je werknemer (arbeider, bediende).
- Het feit of je werknemer voltijds of deeltijds werkt.
- De duur van de arbeidsovereenkomst (onbepaald, bepaald).
Werkaanpassingen
Welke werkaanpassingen zijn nodig? Welke kan je bieden? Als er een formeel re-integratietraject is opgestart, worden vaak al aanbevelingen gedaan op het formulier re-integratiebeoordeling (FRB). Welke mogelijkheden zijn er in de specifieke context van je bedrijf? Bespreek dit met je werknemer. Kijk ook of je recht hebt op ondersteuningspremies.
Als mijn werknemer terugkeert
Informeer je andere collega's over de terugkeer en zeg welke afspraken er zijn gemaakt. Houd ook rekening met de emotionele impact op je collega's en op jezelf. Bespreek welke steun je van de collega's verwacht en waarom.
Uitdagingen bij de hervatting
Je werknemer kan last hebben van cognitieve problemen, zoals:
- Gebrek aan concentratie.
- Gevoelig zijn voor lawaai.
- Geheugenproblemen.
- Trager zijn in denken.
Deze kunnen het zelfvertrouwen van je werknemer aantasten. Ook kan je werknemer met fysieke problemen kampen, zoals:
- Vermoeidheid.
- Problemen met tillen.
Opnieuw uitgevallen
Je werknemer is opnieuw uitgevallen. Bespreek de situatie met je werknemer. Realiseer je dat de impact voor iedereen groot is als je werknemer weer uitvalt wegens fysieke klachten of opnieuw kanker krijgt. Er is weer sprake van kortere of langere afwezigheid.
Slechte vooruitzichten
Je kunt geconfronteerd worden met een ernstig zieke werknemer, waarbij niet zeker is of hij nog wel genezen kan.
Overlijden van je werknemer
Je denkt er misschien liever niet aan, maar er komt nogal wat op je pad als je werknemer komt te overlijden. Je moet in ieder geval je collega's informeren, contact hebben met de familie en het werk anders gaan regelen.
Begeleiding nodig?
Wil je begeleiding hierbij? Dat kan via:
- Je eigen preventiedienst.
- Je sociaal secretariaat.
- Gespecialiseerde consultancy.
Sinds april 2019 is er ook een nieuwe overheidssite met tips over re-integratie: https://www.weeraandeslag.be/werkgever/hulp-bij-de-re-integratie
Mocht je meer concrete ondersteuning willen - ook voor je werknemer - dan kun je bij alle GOB's (Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en bemiddeling) en de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) terecht: https://overheid.vlaanderen.be/personeel/rekrutering-en-selectie/jobcoaching